Home > Zprávy > Hannover zavádí povinně genderově neutrální jazyk

Oslovení Pán a Paní (Herr und Frau) se nadále již nebude používat. Stejně tak jako učitel nebo učitelka – namísto toho jen „vyučující.“ Německé město Hannover bude oslovení v e-mailech, dopisech, brožurách, tiskových prohlášeních nebo formulářích formulovat genderově neutrálně.

Hlavní město Dolního Saska – Hannover – se v budoucnu více zaměří na genderovou rovnost.
Veškerá úřední korespondence, tedy e-maily, tiskové zprávy, brožury, formuláře, letáky,komunikace s domácnostmi, formuláře, právní texty a dopisy budou formulovány v „pohlavně rovném administrativním jazyce“, jak potvrdila německému deníku SPIEGEL tisková mluvčí města Hannover. Nové pravidlo platí pro 11 000 zaměstnanců města.

Starosta Stefan Schostok uvedl: „Rozmanitost je naší silou – implementovat tuto základní myšlenku poslání města do našeho administrativního jazyka je důležitým signálem a dalším krokem k oslovení všech lidí bez ohledu na jejich pohlaví.“

Rozhodnutí je navíc v souladu s platnou legislativou, podle níž od 1. ledna musí být v občanském rejstříku uvedeno třetí pohlaví. Nejdůležitějším pravidlem je použití „genderově citlivých formulací“ všude tam, kde je to možné, uvedl pro SPIEGEL starosta Stefan Schostok. Pokud to není možné, měla by být použita i rodová hvězdička – například na konferenci.

Hvězdička * mezi mužským a ženským koncem je používána v písemném jazyce jako prostředek zastupování všech sociálních pohlaví a genderových identit. Cílem je tedy vyzdvihnout genderový dualismus, jak se uvádí v tiskové zprávě města.

Rodová hvězdička nahrazuje dříve používané vnitřní I. To bylo již zavedeno v roce 2003 v oficiální korespondenci městské správy. Hlavní zemské město chce implementaci s novými formulacemi, jazykem „bez diskriminace a gender-fair“. Podle tiskové zprávy vstupují nová pravidla s okamžitou platností.

Chcete dostávat informace týkající se Istanbulské úmluvy na email? Zaregistrujte si u nás zasílání NEWSLETTER

[contact-form-7 id=“558″ title=“NEWSLETTER Istanbulská úmluva – zprávy“]